ukraine crest Ми працюємо у воєнний час!
close
Блог

Блог про подорожі

Введите поисковой запрос Visa-Svit
Правила гарного тону у Канаді

Правила гарного тону у Канаді

Манера вітати, жести, фрази за певних обставин відрізняються у різних країнах. Незнання національних звичок гарного тону, правил ввічливості видає іммігранта, формує негативну думку про людину. Канада – багатонаціональна держава. Змішування культур вплинуло на поведінкові звички покупців, безліч норми етикету. Канадці – люди не конфліктні та дружелюбні, у суперечках уникають гострих кутів, з ними легко дійти порозуміння. Чесність, скромність, повага до чужої індивідуальності – основи формування манер, прийнятих у канадському суспільстві.

За бажання швидко адаптуватися, варто вивчити канадський менталітет, дотримуватися правил гарного тону. Розглянемо, як дотримуватися соціальних норм у тій чи іншій ситуації.

При зустрічі

При першій зустрічі малознайомі люди обмінюються рукостисканням. Так роблять і чоловіки, і жінки. Хороші знайомі іноді обіймають одне одного, щоб продемонструвати радість зустрічі. Близькі родичі обмінюються поцілунками, особливо прийнято у вихідців із Франції. Не потиснути руку людині, якщо вона її простягла – прояв крайньої грубості.

Рукостискання може супроводжуватися питанням "How are you?", "Як справи?". Але питання не означає, що людина реально цікавиться вашими справами, це просто форма вітання, тому докладної відповіді не потрібно. Доречно відповісти «Дякую, добре» або просто «Дякую».

У ресторані

У Канаді є певний ресторанний етикет. Бажано приходити вчасно. Основну страву подають усім гостям одночасно, тих, що запізнилися, чекають. Канадці дуже чемно поводяться з офіціантами. Щоб покликати офіціанта, потрібно підняти руку, але в жодному разі не клацати пальцями. Для привернення уваги офіціанта, що знаходиться поруч, досить сказати «Вибачте».

У ресторанах прийнято давати "чайові". Зазвичай вони становлять 15% суми замовлення. Відмова від дачі «чайових» вважається поганою манерою.

Деякі поради:

  • складені в тарілку вилка та ніж показують офіціанту, що ви закінчили їсти;
  • за бажання зробити перерву столові прилади потрібно класти поруч із тарілкою;
  • класти лікті на стіл, говорити з повним ротом не можна;
  • неввічливо шумно жувати, чавкати;
  • Розмовляти прийнято не голосно, не перебиваючи співрозмовників. У розмові небажано торкатися тем, які можуть спричинити негативну реакцію, наприклад, обговорювати політику, релігію;
  • їсти руками чіпси, гамбургер, піцу не вважається поганим тоном, незважаючи на наявність столових приладів.

Не дивуйтеся, якщо жінка, яку ви запросили до ресторану, заплатить за себе сама. Це вважається нормою. Гості, яких запросили, наприклад, пару, теж можуть самі оплатити свій рахунок.

На дні народження або в гостях

Канадці вважають за краще святкувати дні народження та інші значущі події у ресторанах, але іноді запрошують компанію у гості. Тут також існують правила:

  • бажано, але не обов'язково принести з собою частування: коробку цукерок, пляшку вина. На барбекю краще взяти із собою спиртне, стейки;
  • на дитячий день народження подарунок отримує не тільки винуватець урочистостей, а й усі присутні маленькі гості;
  • у гості не прийнято запізнюватися. Запізнення може тривати трохи більше 15 хвилин. Раніше призначеного часу приходити годі було;
  • якщо день народження дорослої людини святкується у ресторані, винуватцю не прийнято прилюдно дарувати подарунок. Це допустимо лише у родинному колі. Заміною подарунка може бути оплата замовлення. Рішення дарувати подарунок залежить від близькості відносин людей, особистих уподобань.

У гостях не прийнято розпитувати про здоров'я, розповідати про свої хвороби, цікавитись особистим життям господарів. Хороші теми для спілкування – спорт, погода, актуальні події у країні, але без оцінних висловлювань.

У громадському транспорті

При посадці в громадський транспорт потрібно дотримуватися черги. Той, хто підійшов останнім, ніколи не увійде у двері першим. В автобусі, поїзді можна сидіти чи стояти. У салонах є виділені місця для інвалідів, вагітних дітей. Якщо такі місця вільні, їх можна зайняти, але стати відразу ж, якщо хтось із таких громадян виявиться поруч.

Поступатися місцями у громадському транспорті не прийнято, так роблять лише вихідці з колишнього СНД чи Китаю. Неприпустимо:

  • стояти надто близько до іншої людини;
  • довго та наполегливо його розглядати. Пасажири дивляться на підлогу, у книгу, на мобільний телефон;
  • вживати їжу.

Особливе ставлення у канадців до чхання, як на транспорті, будь-де. Чихающий каже «Вибачте», а у відповідь чує «Bless you», на знак симпатії.

Знання та дотримання елементарних правил гарного тону допомагає впевнено та комфортно почуватися у будь-якій ситуації.

Візова підтримка

Візи в усі країни світу Посвідка на проживання у Европі

Залишити заявку

Приєднуйтесь

Більше новин

Заявка на отримання візи

Потрібна консультація? Задайте питання эксперту

Замовити зворотній дзвінок

Потрібна консультація? Задайте питання експерту

Ви не заповнили обов'язкові поля, або ввели некоректні дані.
Будь ласка, заповніть зазначені поля.

Ваше звернення успішно зареєстровано.
Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Ваше звернення успішно зареєстровано.
Ваша заявка буде розглянута, посля чого, на Вашу пошту надійде повідомлення з паролем для перегляду прайс-листа.