ukraine crest Ми працюємо у воєнний час!
close
Блог

Блог про подорожі

Введите поисковой запрос Visa-Svit
Як здати на права у Великій Британії?

Як здати на права у Великій Британії?

В Англії діє незвична для багатьох європейців та мешканців колишнього СНД лівостороння система автомобільного руху. Навіть досвідченим водіям рекомендується взяти кілька уроків інструктора, щоб звикнути. Існують правила отримання водійської ліцензії. Питаннями, пов'язаними з керуванням автотранспорту у Великій Британії, займається відомство The Driver and Vehicle Licensing Agency, DVLA.

Права, видані в країнах Євросоюзу або Північній Ірландії, можна використовувати до кінця терміну їхньої дії. Нерезиденти, вихідці країн СНД, які мають права, можуть використовувати їх протягом року з перетину кордону країни, але з деякими застереженнями.

Хто може здобути права?

Для того, щоб керувати автомобілем в Англії, здобувач повинен задовольняти наступним вимогам:

  • досягти сімнадцятирічного віку (і вище);
  • не мати медичних протипоказань для керування автомобілем. Здобувач зобов'язаний повідомити DVLA про наявність захворювань, несумісних з керуванням. За приховування цих відомостей накладається штраф;
  • не мати дефектів зору, а при порушенні більше 0,5 діоптрії носити окуляри або контактні лінзи;
  • прожити у країні не менше 185 днів.

При виконанні перерахованих умов людина може отримати тимчасові права водія, provisional driving license, дійсне один рік.

Порядок отримання прав

Тимчасове посвідчення дозволяє керувати автомобілем до складання іспиту з інструктором з водіння або з людиною, якій виповнився 21 рік та має право протягом трьох років. Їздити автомагістралями, виїжджати за межі країни з тимчасовими правами заборонено.

Для отримання документа потрібно заповнити онлайн-анкету на офіційному сайті DVLA, відправити оригінал форми, що підтверджує дозвіл на проживання, номер національної страховки. За послугу оплачується 34 фунти, після чого тимчасове посвідчення у вигляді пластикової картки приходить на поштову адресу через тиждень. Заяву можна надіслати поштою, заповнивши бланк. Поштовий переказ коштує 43 фунти.

Після отримання можна розпочинати їздити з інструктором, вивчати теорію, записатися на теоретичний тест. Автомобіль на лобовому та задньому склі маркується літерою L, учень. Автошкіл у Великій Британії немає, готуватися до теоретичного тесту та складання практичного іспиту потрібно самостійно. У мережі Інтернет є багато ресурсів для самопідготовки. Орієнтовна вартість послуг інструктора – 32 фунти урок.

Тести та іспит для отримання прав водія в Англії

Записатись на теоретичний тест можна онлайн. Час очікування залежить від міста проживання, що становить до 5 тижнів. Вартість проходження – 23 фунти. Тест з теорії складається з двох частин:

  • 50 питань щодо правил дорожнього руху. До кожного питання є кілька варіантів відповідей, серед яких слід вибрати правильний. Для заліку потрібно дати 43 правильні відповіді;
  • 14 кліпів, що моделюють небезпечні дорожні ситуації. За кожен клік за небезпекою нараховується 5 балів, прохідний – 44.

Обидві частини теорії здаються за один день. На проходження виділяється 57 хвилин.

Якщо теорія успішно здана, здобувач отримує сертифікат, дійсний два роки. За цей період слід скласти практичний іспит. Зробити це можна у будь-якому місті країни. Найбільш складно здати водіння в Лондоні, Лідсі, у містах з менш інтенсивним рухом ймовірність успіху вища.

Дата проходження бронюється на офіційному сайті DVLA. Зазвичай екзамен складають на автомобілі, на якому проходило навчання. Порядок здавання:

  • перевірка зору: реєстраційний номер автомобіля потрібно прочитати з відстані 25 метрів;
  • відповідь на два питання щодо конструкції автомобіля;
  • керування протягом 40 хвилин на різних дорогах в умовах різної складності. Здобувач повинен виконати два маневри на вибір екзаменатора: зробити паралельне паркування, розворот, заїзд задом;
  • 10 хвилин незалежного водіння: приїзд у названий пункт із використанням дорожніх покажчиків.

Для успішної здачі можна зробити 15 дрібних помилок. У разі втручання, натискання на гальмо екзаменатора, вчинення грубої небезпечної помилки потрібна повторна здача.

Якщо іспит складено, протягом трьох тижнів водійські права приходять поштою, після чого можна самостійно сідати за кермо.

Візова підтримка

Візи в усі країни світу Посвідка на проживання у Европі

Залишити заявку

Приєднуйтесь

Більше новин

Заявка на отримання візи

Потрібна консультація? Задайте питання эксперту

Замовити зворотній дзвінок

Потрібна консультація? Задайте питання експерту

Ви не заповнили обов'язкові поля, або ввели некоректні дані.
Будь ласка, заповніть зазначені поля.

Ваше звернення успішно зареєстровано.
Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Ваше звернення успішно зареєстровано.
Ваша заявка буде розглянута, посля чого, на Вашу пошту надійде повідомлення з паролем для перегляду прайс-листа.