ukraine crest Ми працюємо у воєнний час!
close
Блог

Блог про подорожі

Введите поисковой запрос Visa-Svit
ЯК ЗНАЙТИ РОБОТУ В ПОЛЬЩІ?

ЯК ЗНАЙТИ РОБОТУ В ПОЛЬЩІ?

Республіка Польща за пострадянських часів зробила потужний ривок в економічному розвитку. Одним із доказів цього – показник безробіття. Він становить у Польщі не більше 3%, що є одним із найкращих показників у Європейському Союзі.

Саме тому громадяни держав – колишніх союзників Польщі за Варшавським договором – часто розглядають її як місце для працевлаштування. Частка українців, білорусів та росіян, які працюють тут, є значною.

Методика отримання роботи у Польщі

Слід відразу ж говорити: пошук роботи в Республіці Польщі – справа скрутна, але дуже приваблива. Мотиви, які штовхають іноземних працівників шукати працевлаштування тут:

  • гідні (порівняно з національними) зарплати навіть у сферах, які не потребують кваліфікованих кадрів;
  • широкі соціальні пільги (наприклад, безплатне медобслуговування);
  • перспектива проживання у Європейському Союзі.

Пошук вакансій:

Існує два основних способи пошуку інформації про вакансії та затребуваних фахівців на польських підприємствах, в установах та організаціях:

  • самостійно (без посередників);
  • через посередників.

Самостійний пошук вакансій

Пошук місця працевлаштування без посередників полягає в аналізі електронних онлайн-ресурсів (сайтів), оголошень у класичних ЗМІ (газети), а також через прямі звернення до потенційного роботодавця (в онлайн або явковому режимі).

  1. Інтернет-ресурси – одне з найбільш затребуваних джерел інформації про вакансії. Найбільш ефективним буде евристика роботи на наступних порталах: pracuj.pl, monsterpolska.pl, eurabota.com, olx.pl, pl.jooble.org, pracuj.pl, praca.pl, praca.gratka.pl , infopraca.pl, jobs.pl, gumtree.pl, praca-tymczasowa.pl, gazetapraca.pl, adzuna.pl та інших сайтах.
  2. Оголошення в класичних (паперових) ЗМІ сьогодні втратили колишню актуальність та – особливо! – оперативність у подачі матеріалу, але також можуть використовуватись для пошуку вакансій. Найважливіші газети для цього - «Praca», «Oferta», «Gazeta Wyborcza» та інші видання. а за цей час інформація може застаріти. У ЗМІ претендент може розмістити своє резюме, що збільшує шанси претендента на працевлаштування. Нестача самостійного пошуку в Інтернеті та ЗМІ полягає у можливості нарватися на шахраїв та необхідності перевіряти подавця оголошень на чесність.
  3. Пряме поводження з питаннями працевлаштування до роботодавця може бути електронним та очним. Кожна нормальна компанія має свій сайт із розділом про вакансії, використання якого дозволяє сподіватися на майбутнє працевлаштування. Якщо ж претендент на посаду вже знаходиться на території Польщі, то можна спробувати щастя у пошуках роботи шляхом реальних зустрічей зі спеціалістами кадрових служб роботодавців.

Пошук вакансій через посередників

Посередниками найчастіше є агентства з працевлаштування, які добре знають, як знайти роботу в Польщі. Звернення до послуг економить час. Крім того, у Польщі є агенції зі статусом офіційного посередника (з реєстрацією в польському державному реєстрі), та їхні послуги з пошуку роботи надаються безоплатно.

Серед таких агентств найбільшу популярність мають: Randstad, Ewl, Interkadra, OTTOworkfarce, OTTO Polska, Flagma, MEGA POL, Pollux, Transline Group, POLAND WORKFORCE, Work Service SA та інші організації та приватні особи.

Найбільш популярні професії в Республіці Польщі та мінімальна зарплата

Найпопулярнішими в Польщі (вже класично!) вважаються вакансії у будівельній сфері, сільському господарстві та на промисловому виробництві, які не є особливо популярними серед місцевого населення. Тому спеціальності муляра, штукатура, оздоблювальника, електрика, тесляра, монтажника, механіка, зварювальника, підсобного робітника тощо. потрібні на польському ринку праці. Актуальні вакансії сезонних робітників, а також у сфері послуг.

Для подібних вакансій необхідно мати середню або середню професійну освіту та мати базові знання польської мови. Але головна вимога для отримання будь-якої роботи у Польщі – це робоча віза, яка оформляється, за законами країни, роботодавцем (наймачем).

З 2020 року розмір польської мінімальної заробітної плати становить 3,85 EUR (з податками). Причому рівень заробітної плати постійно підвищується.

Як іноземцю знайти роботу у Польщі

Отже, як шукати роботу у Польщі? Іноземні громадяни, які бажають працевлаштуватись в Республіці Польщі, мають можливість або вести самостійний пошук вакансій, або доручити цю справу посередникам. Отримання робочої візи, знання базових основ мови та наявність освіти є головними вимогами до кандидатів на посади.

Польське трудове та адміністративне законодавство жорстко карає за нелегальне працевлаштування громадян країни та іноземців, тож розраховувати на це не варто.

Візова підтримка

Візи в усі країни світу Посвідка на проживання у Европі

Залишити заявку

Приєднуйтесь

Більше новин

Заявка на отримання візи

Потрібна консультація? Задайте питання эксперту

Замовити зворотній дзвінок

Потрібна консультація? Задайте питання експерту

Ви не заповнили обов'язкові поля, або ввели некоректні дані.
Будь ласка, заповніть зазначені поля.

Ваше звернення успішно зареєстровано.
Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Ваше звернення успішно зареєстровано.
Ваша заявка буде розглянута, посля чого, на Вашу пошту надійде повідомлення з паролем для перегляду прайс-листа.