Ірландія цікава не лише своєю культурою та тисячолітньою історією, а й кулінарними традиціями. Страви ірландської кухні досить прості, їх головні інгредієнти – м'ясо, морепродукти, картопля та сир. Однак потрібно віддати належне - навіть прості страви місцеві кулінари вміють готувати по-особливому.
Це ірландський варіант юшки. Для його приготування використовується риба або морепродукти, до яких додають молоко та борошно. Остання надає супу характерної кремової консистенції. Це оригінальне блюдо пропонують у багатьох ресторанах країни, але щоб поїсти справжнього чаудера, краще нанести візит в одне з приморських міст.
Картопля широко використовується в ірландській національній кухні. Чамп – це картопляне пюре з додаванням молока, сиру, олії, цибулі та різних спецій. Їсти його можна окремо або подавати як гарнір до риби та м'яса. Можна додати, що чамп - це страва на кожен день, яку рідко можна побачити на званій вечері або в ресторані.
Гельський стейк є прожареним яловичим філе, попередньо замаринованим у віскі. Його можна назвати однією з найвідоміших страв ірландської кухні. Говорять, що до нього небайдужа нинішня королева Великої Британії. Гельський стейк зазвичай подають разом із рагу з овочів.
Боксті – це ще одна страва з картоплі, яку можна назвати аналогом наших драників. Колись це була їжа для найбідніших верств населення, сьогодні ж боксті – звична частина кухні країни.
Боксті – це млинці з протертої картоплі, до якої додається борошно, яйця та молоко. Їх можна їсти окремо або подавати як гарнір до м'ясних страв. Боксті найпопулярніші на півночі Ірландії.
Ірландці люблять гуляш. У цій країні існує багато способів його приготування. Є варіанти з додаванням томату та пива, різні спеції та добавки. Незмінним у цій страві залишається тільки картопля, м'ясо та овочі. Гуляш популярніший у холодну пору року.
Ця страва вважається традиційним частуванням на Хелловін, хоча готують його і в іншу пору року. Головні інгредієнти колканова – пюре з картоплі та капуста, іноді до них додають шинку чи м'ясо. За смаком блюдо нагадує чамп, але з-за капусти воно виходить солодкуватим.
Ірландська кухня проста і нехитра. Її головні принципи – щоб було ситно та смачно. Але є в її «арсеналі» та оригінальні страви.
Ірландці люблять гриби. Їх додають у рагу, супи, м'ясні страви або просто смажать. Національними ласощами вважаються капелюшки грибів, фаршировані травами та спеціями. Зазвичай для приготування цієї страви використовуються печериці.
Спочатку з гриба акуратно витягується ніжка, потім вона подрібнюється і змішується з базиліком та цибулею. Це стандартний склад, але можуть бути й інші варіанти – до начинки додаються горіхи, часник, чебрець та інші компоненти. Після цього капелюшки смажать та посипають сиром.
Ця страва колись вважалася їжею аристократів. Справа в тому, що для його приготування потрібен бекон і свинячі сосиски, що було накладно для простих селян. Для приготування коддла спочатку вариться бекон і сосиски, потім до них додаються овочі та спеції. Все це тушкується до готовності овочів.
Кажуть, коддл був улюбленою стравою Джонатана Свіфта. Ірландці люблять цю страву, особливо популярна вона в холодну пору року.
Непогано у ірландців виходять і різні солодощі, тому ласунам поїздка в цю країну точно припаде до душі.
Пиво в Ірландії не лише п'ють, а й використовують у випічці. Одним із традиційних десертів у цій країні вважається пивний кекс. Для приготування використовується портер.
Пивне кекс зазвичай випікають до різдвяних свят, тому його найпростіше спробувати у грудні. Раніше такі десерти робили ще на початку місяця, а потім кілька тижнів витримували. Від цього кекс ставав ще ароматнішим і смачнішим.
Це унікальний десерт, який прийнято готувати до Хеллоуїна. Для його приготування використовується дріжджове тісто, яке рясно додають виноград або родзинки. Існує безліч варіантом рецепту бармбреку, наприклад, з додаванням віскі.
Цей торт вже давно став частиною ірландської національної кухні, хоча він був не ірландцем. Guiness Cake – один з головних ласощів на День святого Патріка.
Готується десерт дуже просто. У ємності нагрівається пиво, какао та олія. Зверху отримані ласощі покриваються шаром повітряного крему.
Ця страва до смаку нагадує звичайну шарлотку, тільки замість начинки з яблук використовується ревінь. Для приготування тіста цього пирога потрібне борошно, яйця, масло та цукор.
Крамбл – традиційний ірландський десерт, який готується із сиру з додаванням фруктів чи ягід. Крім сиру, до його інгредієнтів також входить вершкове масло, горіхи, яйця, цукор, манка. Все це подрібнюється, перемішується та випікається протягом 30-40 хвилин. Готується страва дуже просто і швидко, дуже популярним є його солоний варіант.